MISIR GEZISI-I
- Mustafa Sari
- 11 Eki 2018
- 3 dakikada okunur

KAHİRE
Özel bir bir tur ile 2009 baharında, dört arkadaş eşlerimizle birlikte, İzmir çıkışlı bir EgyptAir uçağı ile Kahire’ye gittik. Hava limanından Mövenpick oteline geçtiğimizde akşam olmuştu. Akşam yemeğinden sonra odalarımıza çekildik.
Kahire, Nil nehrinin iki kıyısında 17 milyon nüfusuyla Afrika’nın en büyük kenti. Antik Mısır döneminden sonra, sırasıyla, Romalılar, Abbasiler, Fatımiler, Eyyubiler, Memluklular, Osmanlılar tarafından yönetilen Kahire her birinin izlerini taşımaktadır.
Ertesi gün sabah kahvaltısından sonra otobüsle piramitlerin bulunduğu ve Kahire’ye 20 km uzaklıkta, ama otelimize çok yakın yer olan Gize/Giza bölgesine vardık. Bu arada rehberimiz, otel dışındaki yemeklerde salata ve meyve gibi çiğ yiyeceklerin yenmemesini önerdi. Gün boyu bölgeyi rehberimiz eşliğinde gezerek piramitler hakkında bilgi edindik. Literatür kaynaklarından da yararlanarak, piramitler üzerine önbilgi vermek istiyorum.
Piramitler : Piramit, Elence piro (ateş) ve amid (merkezde) sözcüklerinden oluşmakta ve ‘’merkezdeki ateş’’ anlamına gelmektedir. Antik dönemde piramitlerin dünyanın merkezinde olduğuna inanılmaktadır. Piramitlerin nasıl yapıldığı konusunda kimi teoriler varsa da henüz nasıl yapıldıkları konusunda kesin bir yargı söz konusu değildir. Onlardan birine göre, taşların ocaktan çıkarılmasında ve piramit yapılmasında aşağıdaki gibi bir yol izlenmiş olabilir :


Kahire Arkeoloji Müzesinde bulunan bir maket de piramitlerin yapılışını göstermektedir.

Piramitlerin yükseklikleri çeşitlilik göstermektedir. Her gelen firavun, kendisinden önce yapılandan daha büyük ve daha gösterişli bir piramit inşa ettirmek istiyordu. Bölgede büyüklü küçüklü epey sayıda piramit varsa da, bunlardan en ünlüleri, büyükten küçüğe doğru, Keops, Kefren ve Mikerinos olup Dünyanın Yedi Harikasından biri kabul edilmektedir. Bunlardan Keops piramidi, bilimsel saptamalara göre, Firavun Khufu tarafından M.Ö. 2560 yılında yaptırılan bir anıt mezar olarak kabul edilmektedir. Yüksekliği 145 m olan piramit 20, Heredot’a göre ise 30, yılda yapılmıştır. En eski ve en büyüğü olan bu piramidin güney yamacına, sonradan içinde o döneme ait olduğu kabul edilen bir kayık da bulunan bir müze yaptırılmıştır.

Keops Piramidi
Keops piramidi 150 metre yüksekliğe kadar kaldırılan her biri 2.5 ton ağırlığındaki 2.300.000 adet kireç taşı kullanılarak inşa edilmiştir. Toplam ağırlığı 5.5 milyon ton olan bu taşların bu süre içinde yerleştirilebilmesi için her iki buçuk dakikada bir taşın yerine oturtulmuş olmasını gerektirmektedir. Giza’ya oldukça uzak olan (800 km) taş ocaklarından milyonlarca taşın, binlerce insan da kullanılsa, o günkü güç ile nasıl Nil Nehri yolu ile taşınıp 150 m yüksekliğe çıkartıldığı tartışılmaktadır.

Keops Piramidinin güney tarafında eşim ve Tümüklü Ailesi ile birlikte

Firavun Zoser tarafından yaptırılan basamaklı piramit
Sfenks :
Piramitler kadar görkemli ve etkileyici olan sfenks, Kefren piramidinin önünde yer almaktadır. Sfenks, Uzunluğu
73.5 m, yüksekliği 20 m olan, insan başlı ve arslan gövdeli dünyanın en büyük taş heykeli. Antik Mısır mitolojisinde kutsallık ve güç sembolü olan firavun mezarları ve piramitlerin korunması amacıyla sfenksin yaptırıldığı düşünülmektedir. Sfenks’in kafası, kimi yorumculara göre, her sabah güneşin doğuşunu, yani güneş tanrısı Ra’yı görmesi inancı ile doğuya dönük yapılmıştır.


Sfenksin yapılışını sembolize eden bir maket (Kahire Arkeoloji Müzesi)

Fotoğrafta görülen (sandalyelerin de bulunduğu) sfenks ve piramitlerin yer aldığı büyülü platformda yaz aylarında gece etkinlikleri düzenlenmektedir. Hatta Verdi’nin Aida operası bile (8-9 mart 2018) burada sahnelenmiştir

Kahire Arkeoloji Müzesi :
Müzenin ilk yapımı 1835 yılına kadar gidiyor. Bu tarihde Mısır valisi olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa, arkeolojik eserlerin küçük bir binada korunarak sergilenmesini istemiş. Ancak ölümünden sonra eserlerin bir kısmı hediye edilmiş veya satılmış. Ancak 1897 yılında Fransız Mısır Bilimcisi Auguste Mariette, kalan eserlere sahip çıkmış ve bu günkü müzenin beş yıl içerisinde tamamlanmasına öncülük etmiştir (1902). Kahire müzesinde Mısır uygarlığına ışık tutan 136 000 eser sergilenmektedir. İki katlı olan müzenin ilk katında sarkofajlar ve heykeller gibi büyük eserler, ikinci katında ise kronolojik giden 7 döneme ait anıtlar bulunmaktadır. Bunlar içerisinde Tutankamun Hazinesi önemli bir yer tutmaktadır (Aşağıdaki fotoğraflar).

Aşağıdaki fotograf galerisinde bazı paylaşımlarda bulundum.
コメント